Wkład zarządzania jakością w dynamikę organizacyjnego uczenia się – studium przypadku marokańskiego MŚP działającego w sektorze rolno-spożywczym
pdf

Słowa kluczowe

zarządzanie jakością, organizacyjne uczenie się, zarządzanie wiedzą, MŚP, Maroko, przemysł spożywczy

Jak cytować

Agzit, F. Z., & Bouanani El Idrissi, J. (2023). Wkład zarządzania jakością w dynamikę organizacyjnego uczenia się – studium przypadku marokańskiego MŚP działającego w sektorze rolno-spożywczym. Myśl Ekonomiczna I Polityczna, 77(2), 54–68. Pobrano z https://mysl.lazarski.pl/mysl/article/view/1426

Abstrakt

Celem opracowania jest dostarczenie ram do refleksji poprzez opisanie roli zarządzania jakością w organizacyjnym uczeniu się w certyfikowanych marokańskich MŚP. Po przedstawieniu teoretycznego przeglądu związanego z głównym pytaniem, pokazano wyniki badania eksploracyjnego opartego na trzech różnych metodach badań jakościowych (badanie dokumentów, wywiady półdyrektywne i obserwacja nieuczestnicząca) przeprowadzonych w MŚP z branży rolno-spożywczej. Analiza ta została przeprowadzona w dwóch etapach: najpierw poprzez zbadanie specyfiki wdrażania zarządzania jakością w tym MŚP, a następnie poprzez zbadanie miejsca zarządzania jakością w dynamice organizacyjnego uczenia się i rozwoju wiedzy.

pdf
Creative Commons License

Utwór dostępny jest na licencji Creative Commons Uznanie autorstwa – Użycie niekomercyjne – Na tych samych warunkach 4.0 Międzynarodowe.