Ewolucja stawek podatku od nieruchomości dla działalności gospodarczej w Polsce w latach 2018–2024: analiza tendencji i uwarunkowań (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2024)
Kształtowanie się stawek od nieruchomości jest zjawiskiem zmieniającym się zarówno pod wpływem odgórnych stawek maksymalnych, jak i decyzji władz gminy. Artykuł analizuje ewolucję stawek podatku od nieruchomości dla działalności gospodarczej. Badaniem objęto wszystkie 2477 gminy w Polsce w latach 2018–2024. Zanalizowano trendy stawek podatku od nieruchomości w podziale na budynki oraz grunty w poszczególnych latach. W artykule objęto również badaniem analizę stawek podatkowych w poszczególnych rodzajach gmin.
Keywords: podatek od nieruchomości, opodatkowanie przedsiębiorstw, polityka podatkowa gmin