Wpływ handlu międzynarodowego na wzrost gospodarczy: wyniki bayesowskiego uśredniania modeli paneli dynamicznych (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2024)
Niniejsze opracowanie porusza kwestie związane ze wzrostem gospodarczym, z tym, jak zmieniała się teoria na jego temat, a także jakie są jego potencjalne determinanty. W tym celu skonstruowano dane panelowe dla 129 krajów z lat 1975–2015. Uwzględniono również niepewność modelu, a także kwestie odwrotnej przyczynowości, które mogą pojawić się podczas pracy z takimi danymi. Metodologia zastosowana w badaniu obejmuje ramy Moral-Benito (2016) w połączeniu z bayesowską metodą uśredniania modelu (BMA). Spośród pięciu zmiennych tylko jedna okazała się niepewna. Pozostałe cztery są solidne, a trzy z nich na najbardziej restrykcyjnym poziomie. W opracowaniu przedstawiono również możliwe uzasadnienie uzyskanych wyników i podtrzymano hipotezę, że handel międzynarodowy ma pozytywny wpływ na wzrost gospodarczy.
Keywords: funkcja, regresory, prawdopodobieństwo, współczynnik, zmienna, próg, formuła