Iluzja głębi wyjaśniającej z perspektywy zachowania konsumenta, biznesu i ekonomii (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2024)
Artykuł bada zjawisko iluzji głębi wyjaśniającej (IOED) z perspektywy zachowania konsumenta, biznesu i ekonomii. IOED opisuje błąd poznawczy, w którym jednostki przeceniają swoje zrozumienie złożonych zjawisk, często ujawnianych, gdy wymagane są głębsze wyjaśnienia. W zakresie zachowań konsumentów IOED oddziałuje na wiedzę o produkcie, dynamikę zachowań społecznych i lojalność wobec marki, wpływając na decyzje zakupowe i strategie rynkowe. W biznesie i ekonomii objawia się nadmierną pewnością siebie, błędną oceną ryzyka i niedocenianiem wiedzy specjalistycznej, co prowadzi do podejmowania złych decyzji i potencjalnych niepowodzeń organizacyjnych. Badanie podkreśla strategie łagodzenia IOED poprzez edukację, przejrzystą komunikację i wspieranie eksploracji, oferując praktyczne implikacje dla marketerów, liderów biznesu i ekonomistów. Uznając ograniczenia postrzeganego zrozumienia i wykorzystując narzędzia, takie jak strategiczne kwestionowanie i ciągłe uczenie się, interesariusze mogą usprawnić procesy podejmowania decyzji i skutecznie dostosować się do dynamicznych środowisk. Artykuł podkreśla krytyczne znaczenie uważności i świadomych podejść w rozwiązywaniu wyzwań stawianych przez IOED we współczesnych kontekstach.
Keywords: iluzja głębi wyjaśniającej, zachowanie konsumenta, biznes, ekonomia