Słabi, romantyczni i nadwrażliwi: kognitywne praźródła politycznej tożsamości Zachodu (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2024)
Celem opracowania jest przedstawienie i krótka analiza wyraźnych cech zachodniego myślenia wynikających z tradycji filozoficznych, religijnych i politycznych, które są odmienne od wzorców wschodnich (bliskowschodnich i azjatyckich). Zaproponowana teza głosi, że różnice te są nie do pogodzenia, ale można nimi zarządzać. Myślą przewodnią opracowania jest to, że obecna eskalacja napięć na świecie, której towarzyszy wzrost entuzjazmu dla autorytarnych form rządów, jest przejściowym fenomenem wynikającym z kryzysu intelektualnego na Zachodzie, niedoskonałości instytucjonalnych, wzbogacenia się nowych klas społecznych i zastąpienia starych elit nowymi. Tekst podkreśla słabości Zachodu symbolizowane przez syndrom Hamleta, a także abstrakcyjne nowoczesne paradygmaty analizy proponowane przez różne szkoły filozoficzne, które podważają istniejące porządki, jednak w zamian nie mają wcale wiele do zaoferowania.
Keywords: zachodnia tradycja i demokracja, zachodnie przeintelektualizowanie jako źródło słabości, „rewolucja kantowska” w myśleniu, tendencje autorytarne, źródła i przyczyny postępowania Chińczyków