Miasto i naród w okresie masowych wysiedleń. Polskie Ziemie Odzyskane 1945–1948: przypadek Zielonej Góry (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2024)
Bezpośrednie następstwa drugiej wojny światowej w Europie naznaczone były wysiedleniem milionów grup narodowych w Europie Środkowo‑Wschodniej przez utworzone na nowo granice. Te ruchy ludności zmieniły otoczenie fizyczne i skład etniczny regionu. W artykule omówiono jedno z takich przesiedleń na polskich Ziemiach Odzyskanych, uzyskanych od Niemiec w ramach powojennych konferencji pokojowych, i jego wpływ na miasta regionu. W opracowaniu skupiono się przede wszystkim na wpływie przesiedleń na średniej wielkości dolnośląskie miasto Zielona Góra. Przedstawiono, jak państwo polskie i poszczególni osadnicy w Zielonej Górze przywłaszczyli sobie przestrzenie miejskie, jednocześnie usuwając ślady dawnych niemieckich mieszkańców. Wykorzystując nowo otwarte archiwa i opierając się na wywiadach przeprowadzonych z wysiedlonymi Polakami, ukazano rozwój narracji nacjonalistycznych i nacjonalizujących w mieście oraz problemy, jakie miało państwo z realizacją w nim swoich wizji.
Keywords: Polska, Niemcy, wysiedlenia, okres po II wojnie światowej, miasta, budowanie państwowości, Ziemie Odzyskane