Społeczne obligacje jako instrument finansowania działań prospołecznych (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2024)
W kontekście rosnącej potrzeby finansowania działań prospołecznych, społeczne obligacje wyłaniają się jako obiecujące narzędzie pozyskiwania kapitału, które może służyć zarówno publicznym, jak i prywatnym interesom. Celem tego artykułu jest ocena potencjału społecznych obligacji jako mechanizmu finansowania inicjatyw społecznych. Poprzez przegląd literatury, analizę danych empirycznych dotyczących wartości emisji obligacji społecznych i studia przypadków, zidentyfikowano główne korzyści i wyzwania związane z emisją tych instrumentów finansowych. Dokonano również rozróżnienia pomiędzy obligacjami społecznymi a obligacjami o wpływie społecznym. Studia przypadków dotyczyły emisji obligacji przez Komisję Europejską z programu SURE oraz obligacjio wpływie społecznym wyemitowanym przez Nowy Jork (tzw. Rikers Island SIBs).
Keywords: obligacje społeczne, obligacje o wpływie społecznym, finansowanie działań prospołecznych, zrównoważony rozwój