Rola niezerowego neutralnego bufora antycyklicznego w kształtowaniu stabilności sektora bankowego (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2024)
W opracowaniu opisano zasadność wykorzystania niezerowego neutralnego bufora antycyklicznego (ang. Non‑zero neutral countercyclical capital buffer, dalej nCCyB) w celu wzmocnienia stabilności sektora bankowego. Celem opracowania jest ocena tego, jak nCCyB, jako narzędzie nadzoru makroostrożnościowego, przyczynia się do zwiększenia odporności systemów bankowych i ograniczenia skutków zewnętrznych szoków ekonomicznych. Wykorzystaną metodą badawczą jest krytyczny przegląd literatury przedmiotu oraz analiza dokumentów źródłowych jurysdykcji europejskich, w których stosowany jest niezerowy neutralny antycykliczny bufor kapitałowy. Przegląd literaturowy wskazuje na znaczącą rolę tego bufora w zmniejszaniu nierównowagi w systemie bankowym i poprawie odporności na kryzysy. Jak wynika z opracowania, nCCyB stanowi cenny komponent instrumentarium makroostrożnościowego, który wspiera antycykliczne funkcjonowanie sektora bankowego. Sformułowane wnioski mają istotne implikacje dla decydentów, podkreślając potrzebę elastycznego podejścia do wykorzystywania niezerowego neutralnego bufora antycyklicznego.
Keywords: niezerowy neutralny bufor antycykliczny, nCCyB, stabilność finansowa, nadzór makroostrożnościowy