Kryzys praworządności a ekonomia polityczna – przypadek Polski (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2024)
W ostatnich latach w literaturze naukowej szeroko omawiano zjawisko kryzysu praworządności. Ta kwestia była podnosza szczególnie przez badaczy reprezentujących nauki prawne oraz polityczne. Jednak praworządność ma również istotny wymiar socjoekonomiczny. Socjoekonomiczny kontekst praworządności można rozpatrywać z jednej strony na gruncie ekonomii instytucjonalnej, z drugiej – na ekonomii politycznej. W części empirycznej, w odniesieniu do kryzysu praworządności zastosowano podejście ugruntowane na dorobku porównawczej ekonomii politycznej. Dzięki temu możliwe było zbadanie, w jaki sposób kryzys praworządności przyczynia się do utrwalenia obecnego modelu „zależnej gospodarki rynkowej”, opartego na bezpośrednich inwestycjach zagranicznych realizowanych w głównej mierze poza sektorami najbardziej innowacyjnymi.
Keywords: kryzys praworządności, kapitalizm autorytarny, ekonomia polityczna, zależna gospodarka rynkowa