Bałkany Zachodnie w Polityce Unii Europejskiej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
W artykule autor rozważa pozycję Bałkanów Zachodnich w polityce UniiEuropejskiej, zastanawiając się nad kierunkami jej rozwoju, jednocześnieprezentując i analizując metody jej realizacji, zamierzone i osiągane cele.Równocześnie podejmuje próbę zaprezentowania podejścia społecznościposzczególnych państw tegoż regionu do Unii Europejskiej, podkreślającszczególny aspekt rozwoju funkcjonalnej współpracy regionalnej.