Kształtowanie demokracji w Polsce między europeizacją a wpływem kultury politycznej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
Celem artykułu jest analiza wybranych cech polskiej kultury politycznejoraz wpływu procesów europeizacji na kształtowanie demokracji. Kulturapolityczna istniejąca w Polsce nie jest wyłącznie produktem ostatnich lat,a więc nie kształtuje się dopiero od momentu wprowadzenia instytucji demokratycznychpo roku 1989. W znacznie większym stopniu, niż to powszechniesię zakłada, jest pozostałością wcześniejszych doświadczeń historycznych.W niniejszym artykule zamierzam przedstawić wzajemne oddziaływanie międzylokalną kulturą polityczną (i tradycją administracyjną) a wpływem europeizacji,przez co bilans polskiego członkostwa w Unii Europejskiej musi byćtraktowany mniej entuzjastycznie niż się powszechnie sądzi. W szczególnościzamierzam przedstawić przykłady dotyczące trzech obszarów: (1) kształtowaniawizji strategicznych działań; (2) kłopotów implementacyjnych w zakresiepolityki europejskiej, (3) trudności podjęcia współdziałania sieciowego w UE.W tych obszarach pozytywny wpływ europeizacji jest blokowany przez zjawiskakulturowe związane z doświadczeniem braku suwerennej państwowościi traktowania państwa jako dobra wspólnego Polaków. Ponadto europeizacjawzmacniała określone poglądy i ugrupowania polityczne, co przyczyniło siędo kształtowania polskiej sceny politycznej.