Warunki ustrojowe i podstawy doktrynalne transformacji w Polsce na tle innych krajów postkomunistycznych (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
W artykule przedstawiono diagnostyczne oceny przekształceń ustrojowychoraz procesu transformacji systemu gospodarczego w Polsce. Autor wyrażapogląd, że „Solidarność” jako masowa organizacja społeczno-polityczna odegrałajedynie rolę siły destrukcyjnej wobec komunizmu, a nie wykonała roliważnej siły kreacyjnej, mającej tworzyć nowy ustrój. Nie pozwolił „Solidarności”na to jej główny przywódca, Lech Wałęsa. Zastąpiła ją w realizacji tegozadania przeobrażona w siłę kreującą nowy ustrój, dawna siła zachowawczawobec komunizmu, po wyeliminowaniu z jej składu frakcji ortodoksyjnychkomunistów. Przy współdziałaniu z Unią Demokratyczną, a następnie UniąWolności oraz samym Lechem Wałęsą, przyczyniła się ona w sposób istotnydo tego, iż nowy ustrój okazał się postkomunizmem. W tych warunkach systemgospodarczy nie mógł ukształtować się według wzorca przyzwoitego kapitalizmu,lecz kapitalizmu politycznego, działającego według zasad ideologiii propagandy pseudoliberalnej, z lekceważącym traktowaniem akademickiejnauki ekonomii liberalno-rynkowej. Artykuł zawiera też dwa scenariusze prognostycznedotyczące dalszych zmian polityczno-systemowych.