Jan Paweł II o roli kultury w życiu człowieka i narodów (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
Celem artykułu jest próba pokazania poglądów Jana Pawła II na tematroli kultury w życiu człowieka i poszczególnych narodów, zwłaszcza zaś narodupolskiego, który pozbawiony suwerennego państwa przetrwał 123 lata niewoli,zachowując swój język i tożsamość. Autorka stara się ukazać stanowiskopapieża wobec szeroko pojmowanej kultury i jej miejsca w dziejach Europyoraz w procesach jej integracji gospodarczej, politycznej i społecznej.Autorka stawia wiele ciekawych tez i hipotez, zarówno w odniesieniu dopoglądów Jana Pawła II na kulturę i Jego stanowiska wobec procesów kulturotwórczych,jak i wpływu chrześcijaństwa, a zwłaszcza Kościoła katolickiegona kulturę polską i europejską. W ślad za Janem Pawłem II dowodzi, żekultura stanowi jeden z najistotniejszych elementów więzi narodowej, którajest podstawą istnienia narodów.