Optymalny podatek dochodowy od osób prawnych (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
Celem niniejszej pracy jest przedstawienie wybranych poglądów przedstawicielinauki prawa finansowego i ekonomii na pożądany kształt systemupodatkowego, a w szczególności podatku dochodowego od osób prawnych.Autor starał się dokonać tego w formie czytelnej zarówno dla prawnika,ekonomisty, jak też laika.W pierwszej kolejności zostały omówione niektóre postulaty stawianeprzed systemem podatkowym przez ekonomistów, jak również przedstawieniekrótkookresowych efektów polityki fiskalnej na bazie modelu IS-LM. W dalszejczęści pracy omówiono wybrane poglądy doktryny prawa finansowego natemat podatków dochodowych, a w szczególności podatku dochodowego odosób prawnych. Praca zawiera również opis wybranych instytucji amerykańskiegoprawa podatkowego oraz pewne propozycje zastosowania amerykańskichdoświadczeń w Polsce.Artykuł ten stanowi próbę szerokiego podejścia do problematyki podatkudochodowego, a w szczególności podatku dochodowego od osób prawnych,obejmującego zarówno spojrzenie ekonomiczne, jak też prawnopodatkowe.Tak szerokie ujęcie zagadnienia wynika z przekonania, że kwestie związanez opodatkowaniem w znacznej mierze leżą na styku zainteresowań dwóch,pozornie bardzo odległych od siebie dyscyplin naukowych – prawa i ekonomii.