Zmiany strukturalne w polskim transporcie (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
Celem publikacji jest analiza i ocena zmian, jakie dokonywały się w polskimtransporcie od początku lat 90. Zmiany objęły branżę transportowąw obszarze struktury podmiotowej i własnościowej, prowadząc do wzrostuliczby podmiotów we wszystkich gałęziach transportu i rozwoju sektora prywatnego.Dotyczyły również roli transportu w polskiej gospodarce oraz strukturytowarowej przewozów. Z powodu słabszej niż innych branż dynamikirozwoju, a także zmiany struktury wielkości podmiotów zmniejszała się liczbapracujących w transporcie, osłabła również jego pozycja mierzona udziałemw WDB. Proces integracji i związana z nim liberalizacja rynku przewozów,wbrew przewidywaniom, nie osłabiły dynamizmu polskich przedsiębiorstwprzewozowych, szczególnie działających w transporcie samochodowym. Transportsamochodowy stał się najważniejszą gałęzią branży realizując ponad 70%przewozów ładunków. Przewoźnicy samochodowi najlepiej wykorzystali teżmożliwości wynikające z uczestnictwa w jednolitym rynku UE.