Wpływ transformacji ekonomicznej na sferę społeczną w Polsce po 1989 roku (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
Koniec epoki komunizmu w Polsce zainicjował okres głębokich przemiansystemowych, które doprowadziły do ukonstytuowania się demokracji orazwprowadzenia gospodarki rynkowej. Transformacja systemu ekonomicznegooznaczała gruntowną reformę polskiej gospodarki poprzez zastąpieniecentralnego planowania mechanizmami wolnorynkowymi. Spowodowało tozmiany nie tylko w sferze produkcji, czy w zakresie podziału dóbr, ale takżew wielu obszarach sfery społecznej.W niniejszym artykule został przedstawiony wpływ transformacji ekonomicznejw Polsce na sferę społeczną po roku 1989. Jako metodę badawcząużyto analizę teoretyczną wybranych publikacji oraz źródeł internetowych.W pierwszej części opracowania Autor ukazuje genezę polskich przemian systemowychrozpoczętych pod koniec lat osiemdziesiątych XX wieku. Następniescharakteryzowane zostały główne obszary przemian ekonomicznych.Natomiast w końcowej części opracowania dokonana została analiza przemianspołecznych wynikających z przeprowadzanych reform gospodarczych.