Turecka polityka zagraniczna wobec Rosji. Od zimnowojennej konfrontacji do pragmatycznego partnerstwa (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
W artykule omówiono stosunki turecko-rosyjskie w kontekście zmian,jakie zachodziły w systemie międzynarodowym po II wojnie światowej.W pierwszych latach powojennych były one nacechowane wrogością, któraodzwierciedlała zimnowojenną konfrontację. Po upadku żelaznej kurtynywraz ze zmieniającą się geopolityką regionu euroazjatyckiego interesy Turcjii Rosji stawały się w wielu obszarach polityki międzynarodowej coraz bardziejzbieżne. Dziś, choć nie pozbawione kwestii spornych, relacje Ankaryz Moskwą, zwłaszcza w obszarze gospodarczym, utrzymują się na bardzo wysokim poziomie.