Bezpieczeństwo energetyczne – quo vadis Europo? (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
W artykule autor porusza kwestię bezpieczeństwa energetycznego, wychodzącod swoistej noty na temat książki Sachy Müller-Kreanera zatytułowanej„Bezpieczeństwo energetyczne – nowy pomiar świata”, przechodząc poprzezprezentację wybranych zamierzeń, koncepcji i działań Unii Europejskiejw tym zakresie, aż do przedstawienia i krytycznego przeanalizowania nowegopomysłu Jerzego Buzka i Jacques Delorsa, stworzenia Europejskiej WspólnotyEnergetycznej. W artykule są omawiane problemy związane z dualnymwzajemnie zależnym kompleksem zagrożeń narastającym na osi bezpieczeństwa,a więc energetyką i ekologią. Rozważane jest także zagadnienie koniecznościukształtowania jednolitej strategii w tym zakresie i obecna dominacjasubiektywnych interesów państw członkowskich, które mogą być w znaczącymstopniu destrukcyjne dla idei integracji europejskiej. Autor, przygotowującartykuł, opierał się na analizie dokumentów oraz bieżących działań zarównoUnii, jak i państw członkowskich w tym zakresie. W konkluzjach zawartoobawy o rzeczywiście wspólnotową formę działania państw członkowskichwynikające z ich różnorodnego podejścia do owej kwestii i niemocy ustanowieniarealnie wspólnotowej polityki energetycznej. Przeprowadzane rozważaniadoprowadziły autora do wniosku, na podstawie którego stwierdził, żetak sama integracja sektorowa, od której rozpoczął się proces tworzenia UniiEuropejskiej w latach 50. może stać się początkiem jego końca.