Możliwość wykorzystania produktów aktywnych i pasywnych banku w celu maksymalizacji korzyści klienta detalicznego (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie korzyści i zalet produktów bakowychdostępnych dla klienta detalicznego.Autor artykułu próbuje udowodnić, iż ostatnie dwa lata kryzysu, którychpowodem były nadużycia pracowników instytucji finansowych, wywołały równieżbrak otwartości klientów na innowacyjne produkty finansowe. Pozytywnymaspektem danej kwestii jest coraz bliższa perspektywa końca kryzysui nadzieja, że złe doświadczenia przerodzą się w większą ostrożność i chęć chłonięcia wiedzy.Artykuł opracowano na podstawie powszechnie dostępnej literaturykrajowej, poruszającej tematykę bankowości w Polsce, oraz dwóch źródełzagranicznych dotyczących tematyki inwestycyjnej. Bardzo ważnym aspektemokazało się również wykorzystanie źródeł internetowych oraz praktycznejwiedzy autora artykułu; dzięki temu możliwe było ukazanie najświeższychtrendów panujących w polskiej bankowości.