Integracja rynku finansowego w ramach Unii Europejskiej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
Celem artykułu jest przedstawienie procesu integracji rynku finansowegow ramach UE i jego ocena.W artykule wyjaśniono pojęcie integracji finansowej, przedstawiono krokipodjęte przez UE w celu integracji rynku finansowego oraz stopień tej integracji,wskazano także wyzwania stojące przed UE w zakresie dalszej integracjirynku finansowego UE.Przeprowadzona analiza pozwala stwierdzić, iż nie udało się, jak dotychczas,stworzyć jednolitego rynku finansowego w ramach UE. Niemniej jednakdziałania podjęte przez UE, czyli realizacja FSAP, wprowadzenie euro, wspólnejpolityki pieniężnej, TARGET czy SEPA w istotny sposób przyczyniły siędo zwiększenia stopnia integracji rynku finansowego UE. Wzrost integracjijest obserwowany przede wszystkim na rynku hurtowym usług finansowych.Rynek detaliczny pozostaje nadal rynkiem mało zintegrowanym. Kryzysfinansowy XXI w. wyraźnie pokazał, iż proces integracji wymaga wprowadzeniapewnych zmian. Dotyczą one głównie kwestii nadzoru nad rynkiem finansowym.