Czy globalizacja zagraża społecznej gospodarce rynkowej? (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
Globalizacja jest realnym zagrożeniem dla społecznej gospodarki rynkoweji że globalizacja nie chroni ludzi słabych, chorych i bezbronnych. Korporacjetransnarodowe kierują się tylko jednym jedynym kryterium, a mianowiciezyskiem. Dla zilustrowania tej sytuacji autor przedstawia krótką charakterystykęmiędzynarodowej współpracy gospodarczej. Pytanie, które stawia,to jaki cel miała deregulacja rynków finansowych? Jaki chaos spowodowaładeregulacja? Jak odwrócić te negatywne tendencje?W konkluzji autor mówi o negatywnym wpływie globalizacji na społecznągospodarkę rynkową. Charakteryzuje też trzy postawy wobec globalizacji,a mianowicie: radykalną, neoliberalną i reformistyczną. Globalizacja w obecnejwersji ma charakter żywiołowy i będzie wymagała „ucywilizowania” w najbliższym dziesięcioleciu.