Polityczne i społeczne skutki wprowadzenia euro we Francji i w Niemczech (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2010)
W artykule przedstawiono doświadczenia Niemiec i Francji dotyczącewprowadzenia wspólnej waluty pod kątem implikacji dla Polski. Autorkaw skrócie ukazuje drogę Niemiec i Francji do euro. Następnie omawia politycznei społeczne skutki wymiany marki i franka na euro, a więc z jednejstrony kwestię suwerenności narodowej, legitymizacji i deficytu demokratycznego,europeizacji polityk, elit i instytucji politycznych oraz wzrostu roli UEw świecie, z drugiej – modyfikację europejskiego modelu socjalnego, poczuciezbiorowej deprywacji, zmianę mentalnościową i behawioralną, umocnienietożsamości europejskiej oraz dostosowania praktyczne. Autorka odnosi siędo problemu inflacji realnej i postrzeganej przez społeczeństwo niemieckiei francuskie, przedstawia wyniki badań ówczesnych postaw społecznych wobeceuro. Wykazuje, że nie sprawdziły się pesymistyczne scenariusze jakoby Niemcyi Francuzi mieli duże trudności z przestawieniem się z waluty narodowej nawspólną. Artykuł kończy się oceną dotychczasowego funkcjonowania wspólnejwaluty i zaleceniami dla Polski.