Rola Sejmu w wycofaniu wojsk Armii Radzieckiej z terytorium Polski (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2011)
Artykuł przybliża problem stacjonowania w Polsce w latach 1944–1993Armii Czerwonej, skupiając się na roli Sejmu w procesie jej wycofania.W pierwszej części pokrótce omówiono historię pobytu wojsk radzieckichpoprzez stopniową ewolucję systemu komendantur wojennych do utworzeniaPółnocnej Grupy Wojsk. Zasygnalizowano także podstawy prawne czasowegopobytu wojsk sowieckich w Polsce, czyli umowę z 1956 r. wraz z dodatkowymiporozumieniami. W części pierwszej artykułu poruszono ponadto kwestiegospodarcze związane ze stacjonowaniem wojsk radzieckich w Polsce. Drugaczęść artykułu została poświęcona negocjacjom międzyrządowym w sprawiewycofania PGW z Polski, ze wskazaniem na różnice w stanowiskach obustron. W części trzeciej szczegółowo omówiono problem wyprowadzeniawojsk radzieckich na forum Sejmowej Komisji Spraw Zagranicznych i ObronyNarodowej oraz w obradach plenarnych Sejmu RP.