Skutki członkostwa w Unii Europejskiej dla suwerenności i tożsamości kulturowej Polski (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2011)
Suwerenność państwa jest jego wyjątkową wartością i zarazem cechąprawnomiędzynarodową, która wyróżnia je spośród innych państw, świadczybowiem o jego niepodległości i niezależności. Państwo suwerenne to państwoprowadzące własną, niczym – poza prawem i międzynarodowymi sojuszami– nieograniczoną politykę wewnętrzną i zagraniczną. Natomiast tożsamośćkulturowa, stanowiąca istotną część tożsamości narodowej, jest oprócz suwerennościkolejnym, najistotniejszym desygnatem państwa, czyli tym, co wyróżniago wśród innych państw i narodów. W przeszłości, np. podczas 123 latzaborów Polski, zaborcy nie tylko doprowadzili do likwidacji suwerennościnaszego państwa, ale także dążyli do pozbawienia go owej tożsamości kulturowej,tzn. wyrugowania języka ojczystego poprzez germanizację i rusyfikacjęnarodu oraz pozbawienia go wszelkich dóbr kultury narodowej, w tym także religii.Niniejszy artykuł jest próbą pokazania wpływu członkostwa Polski w UniiEuropejskiej na naszą suwerenność narodową i tożsamość kulturową. Autorstawia tutaj wiele ciekawych pytań, tez i hipotez oraz próbuje pokazać, żenasze – dobrowolne – członkostwo w UE było niezbędne i nieuniknione orazże wzmacnia ono naszą suwerenność, służy polskiej racji stanu i w niczym niezagraża tożsamości kulturowej Polski. Co więcej, autor udowadnia tezę, że poprzystąpieniu Polski do Unii Europejskiej otwarły się dla niej nie tylko dalekoidące możliwości współpracy politycznej i gospodarczej, ale także uczestnictwaw różnych unijnych programach kulturalnych i korzystania z funduszysłużących ochronie dóbr kultury narodowej, duchowych i materialnych, a tymsamym umacnianiu polskiej tożsamości kulturowej i suwerenności narodowej.