Turcja w Unii Europejskiej – dialog czy zderzenie cywilizacji? (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2011)
Celem artykułu jest usystematyzowanie dyskusji dotyczącej tureckiegoczłonkostwa w UE. Autor artykułu przedstawia trudną historyczną drogęTurcji do UE rozpoczynającą się w latach 50. XX wieku, kiedy to państwotureckie dołączyło do struktur sojuszu północnoatlantyckiego, a na rozpoczętychw 2005 r. negocjacjach akcesyjnych kończąc.Przedmiotem analizy jest także odpowiedź na pytanie o europejskiekorzenie Turcji. Autor porusza kwestie położenia terytorialnego Turcji, gdyżliteratura przedmiotu w wielu momentach nie jest w stanie jednoznacznieokreślić, czy Turcja leży w Europie czy też nie. Zastanawia się także, czybrak chrześcijaństwa jako głównej religii w Turcji jest przeszkodą w procesieintegracji europejskiej i jak europejczycy zareagują na większą emigracjęludności muzułmańskiej.W kwestii członkostwa Turcji w UE ważnym problemem są polityczneskutki takiej akcesji. Autor artykułu wysuwa tezę, że włączenie Turcji do UEzasadniczo wzmocni siłę dużych państw w procedurze głosowania w RadzieUnii Europejskiej. Jednak z drugiej strony Turcja będzie dużym obciążeniemdla unijnego budżetu, gdyż potrzebuje wielu reform.W artykule poruszono także kwestie zastąpienia pełnego członkostwakonstrukcją uprzywilejowanego członkostwa, na które Turcja nie zamierza sięzgodzić, a także zaangażowanie Polski w procesie akcesyjnym Turcji. Dyskusjadotycząca uzyskania członkostwa przez Turcję będzie toczyła się jeszcze przezwiele lat. Różnice państw członkowskich w podejściu do członkostwa Ankaryw UE mogą okazać się barierą nie do pokonania.