Wymiary Europejskiej Polityki Sąsiedztwa jako wyraz unijnej geopolityki (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2011)
Artykuł stanowi fragment szerszych badań prowadzonych na temat EuropejskiejPolityki Sąsiedztwa, będąc jednocześnie próbą udzielenia odpowiedzina pytanie o jej znaczenie i wymiar we Wspólnej Polityce Zagranicznej i Bezpieczeństwaoraz Wspólnej Polityce Zagranicznej i Obrony. Wątkiem przewodnimjest przeanalizowanie tezy, iż EPS jest przejawem istnienia unijnejgeopolityki, i zestawienia jej z twierdzeniem, że stanowi ona tylko realizowanead hoc działania obejmujące z racji potrzeby poszerzania strefy unijnegobezpieczeństwa, państwa sąsiadujące z Unią Europejską.