Dochodotwórcze oddziaływanie eksportu na PKB Polski na tle UE-15 i Niemiec w latach 1991–2007 (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2011)
Opracowanie sporządzono na podstawie badań empirycznych, mającychna celu określenie oddziaływania eksportu na PKB w Polsce i w Niemczech,na tle Unii Europejskiej w latach 1991–2007. Zjawisko to badano za pomocąrelacji PKB do eksportu (wszystkie dane w euro, w cenach bieżących)w poszczególnych latach, traktując ten wskaźnik jako rodzaj mnożnika wynikowego.Stwierdzono, że we wszystkich badanych krajach w całym okresiedochodotwórcze oddziaływanie eksportu wykazuje stałą tendencję malejącą.Przyjęto, że jest to skutek występowania szarej strefy obejmującej zwiększającesię przyrosty PKB, nierejestrowane w oficjalnych statystykach.Zauważono jednak, iż w latach 2003 do 2007 zaczął się silniejszy spadekbadanego wskaźnika w całej Unii. W Polsce i Niemczech spadek ten mapostać uskoku linii trendu, co wskazuje na nałożenie się nowego czynnika,mocniej obniżającego dochodotwórcze oddziaływanie eksportu. Wysuniętohipotezę, iż w tych latach nasiliło się zjawisko internalizacji, czyli nieoficjalnegotransferowania zysków za granicę przez korporacje transnarodowe,głównie w formie cen transferowych, powodujących przekształcanie częścidochodów w koszty, a w rezultacie obniżanie PKB.