Podstawowe zasady interdyscyplinarnego zarządzania ryzykiem (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2011)
W artykule przedstawiono podstawowe zasady zarządzania ryzykiem, czyliidentyfikacja i analiza ryzyka, jego ocena oraz sformułowanie wariantów,metod ograniczania i eliminowania ryzyka. Wyeksponowano sprawę zwiększaniazasobów informacji z różnych dyscyplin i dziedzin gospodarki. Obszerniejpotraktowano kwestię sposobów skutecznego przeciwdziałania zdywersyfikowanemuryzyku. Teoretyczne ujęcie Risk Management zilustrowano przykładamiz zakresu handlu międzynarodowego.