Usytuowanie przedsiębiorstwa społecznego w gospodarce (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2011)
W artykule przedstawiono: pojęcie przedsiębiorstwa społecznego w ujęciueuropejskim i amerykańskim; nieporozumienia interpretacyjne związanez utożsamianiem przedsiębiorstwa społecznego wyłącznie z celami społecznymijego funkcjonowania; brak spełnionych kryteriów przedsiębiorstwaprzez tysiące organizacji non profit, fundacji lub stowarzyszeń w polskiej rzeczywistościspołeczno-gospodarczej; miejsce przedsiębiorstwa społecznegow humanizującej się teorii przedsiębiorstwa. Podjęto również próbę pozycjonowaniaprzedsiębiorstwa społecznego w teorii konfirmy oraz odnalezieniaw niej miejsca dla przedsiębiorstwa społecznego zarówno w interpretacjieuropejskiej, jak i amerykańskiej. Otwarto dyskusję na temat badań przedsiębiorstwspołecznych prowadzonych przez autorów tekstu.