Zróżnicowanie, rankingi i ich uwarunkowania. Problemy ogólne i przykład Polski (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
Celem artykułu jest odpowiedź na kilka ważnych pytań, a mianowicie:czego dotyczy zróżnicowanie w szkolnictwie wyższym? Jakie są związki międzyzróżnicowaniem i rankingami uniwersytetów – czy i jakie wymiary zróżnicowaniaszkolnictwa wyższego sprzyjają osiąganiu wysokiej pozycji w rankingu?Jaką rolę w utrzymaniu lub podwyższeniu pozycji rankingowej pełnikonkurencja z jednej, a polityka rządu z drugiej strony? Jakie inne warunkifunkcjonowania uniwersytetów mają znaczenie dla zróżnicowania oraz podwyższaniaproduktywności i jakości naukowej? I co również istotne: w jakichwarunkach funkcjonują polskie uczelnie i co należy zrobić, aby podwyższyćich pozycję w globalnych rankingach, zapewniając utrzymanie zróżnicowania?Odpowiedzi na wymienione pytania są tutaj zaskakujące i mają duże znaczenieutylitarne.