Szkolnictwo wyższe w Stanach Zjednoczonych z perspektywy ekonomicznej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
Opracowanie przedstawia analizę amerykańskiego szkolnictwa wyższego,na podstawie której wykazano, że źródłami sukcesu szkolnictwa wyższegow Stanach Zjednoczonych – w porównaniu z sektorami szkolnictwa wyższegow innych krajach – są swoboda uniwersytetów w kształtowaniu swych własnychstrategii, konkurencja oraz stosunkowo wysoki poziom finansowania.Zapewne są nauki płynące z doświadczeń amerykańskich, ale ich zastosowaniewymaga raczej kreatywności i wrażliwości na warunki lokalne aniżeliprostej próby powielenia amerykańskich instytucji, ich polityki i sposobufinansowania.