Wyzwania na drodze do stworzenia globalnych standardów i kwalifikacji – siłą napędową zmian w systemach szkolnictwa (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
W artykule przedstawiono wyzwania i zadania dla narodowych systemówszkolnictwa na światowym rynku kapitału ludzkiego, który wymusza dziśmobilność studentów, wyższy udział i potrzebę standardów oraz porównywalnośćkwalifikacji. Co więcej, na przykładzie Wielkiej Brytanii, który możnaodnieść także do innych państw, autor pokazuje, że osiągnięcie minimalnychstandardów nie jest już wystarczające dla uniwersytetów, gdyż muszą onemieć standardy coraz wyższe, aby dzięki temu nadal ściągać studentów zagranicznychpłacących pełne czesne, od których – jeśli chodzi o środki finansowe– są coraz bardziej zależni.