Pokonywanie barier we współpracy uczelni z przemysłem ze szczególnym uwzględnieniem sektora technologii teleinformatycznych – doświadczenie czeskie (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
Jest to krytyczna, oparta na doświadczeniach autora tego artykułu, wnikliwaanaliza, która pokazuje m.in., że dla rozwoju procesów innowacyjnychw każdym kraju, oprócz pieniędzy i motywacji, niezbędna jest współpracaszkolnictwa wyższego i nauki z przemysłem. Do tego zaś konieczne jestotwieranie się uczelni na otoczenie i podejmowanie przez nie współpracyz przemysłem. Autor postuluje tutaj, aby senaty czy rady uniwersyteckie,których skład powinien mieć odpowiednią proporcję przedstawicieli ze sferyprzemysłu i życia publicznego, odgrywały – tak jak ma to już miejsce w innychkrajach – rolę rad powierniczych.