Terroryzm jako zagrożenie dla współczesnych stosunków międzynarodowych (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
Terroryzm to uciekanie się przez różne organizacje polityczne, międzynarodowei społeczno-religijne do stosowania przemocy, wywoływania poczuciazagrożenia, strachu i nienawiści. To specyficzna forma walki politycznej.Towarzyszy ludzkości od zarania dziejów, wywołując poczucie permanentnegozagrożenia wśród państw i narodów całego świata.Celem artykułu jest próba pokazania terroryzmu jako zagrożenia dlawspółczesnych stosunków międzynarodowych i kształtującego się nowegoładu międzynarodowego. Autor próbuje ukazać specyfikę współczesnego terroryzmui jego źródła oraz odpowiedzieć na pytanie, czym różni się terroryzmod walki narodowowyzwoleńczej. Pokazuje, że współczesny terroryzm jestsyntezą wszystkiego, co najgorsze w życiu każdego człowieka, czyli: strachu,agresji, manipulacji, zmuszania ludzi i instytucji do postępowania wbrew ichwoli oraz naruszania podstawowych praw człowieka. Jest bronią słabych, starającychsię jednak uderzać boleśnie i spektakularnie, ponieważ sami nie sąw stanie stworzyć rzeczywistego zagrożenia na większą skalę.Tezą główną artykułu jest stwierdzenie, że terroryzm międzynarodowy,który nasila się począwszy od XXI w., stanowi jedno z największych zagrożeńdla współczesnego świata.Artykuł przygotowano na podstawie bogatej literatury przedmiotu, dokumentówpublikowanych, źródeł prasowych i internetowych, a jego zadaniemjest uzmysłowienie czytelnikowi, zwłaszcza politykom, że zagrożenie terrorystycznewciąż istnieje, nie minęło, że jest tylko kwestią czasu, kiedy terroryściznowu dadzą o sobie znać, uderzając boleśnie tam, gdzie nikt się tego nie spodziewa.