Wzmocniona legitymacja demokratyczna Unii Europejskiej – rozważania w kontekście inicjatywy obywatelskiej, nowych zasad wyborów do Parlamentu Europejskiego i udziału parlamentów krajowych w procesie integracji europejskiej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
Nie ulega wątpliwości, iż w wyniku kryzysu finansów publicznych, z którymborykają się wszystkie państwa strefy euro, także niektóre z pozostałychpaństw członkowskich, instytucje Unii Europejskiej kolejny raz stajądo walki o swoją wiarygodność, zarówno na arenie europejskiej, jak i międzynarodowej.Formalne podstawy do zmierzających w tym kierunku zmiandaje implementowany traktat lizboński przewidujący w swych zapisach m.in.ustanowienie obywatelskiej inicjatywy legislacyjnej; zmianę zasad wyborczychdo PE czy też zwiększające uprawnienia parlamentów krajowych w unijnymprocesie decyzyjnym. Przedmiotem szczególnej troski powinno być dołożeniewszelkich starań celem pokazania obywatelom UE, że forum Unii Europejskiejmoże być realną i efektywną formułą wspólnego poszukiwania drógwyjścia z kryzysu. Stawka, o którą toczy się gra, jest stosunkowo wysoka,gdyż de facto sięga do kwestii przyszłości integracji europejskiej jako Uniiwzmocnionej współpracy politycznej wokół rynku wewnętrznego i strefy euro,czy też Unii osłabionej nacjonalizmem zachowawczym skupiającym się na jużsłyszalnych w poszczególnych państwach głosach o konieczności poszukiwaniaalternatywnych do UE dróg walki z kryzysem.