Zmiany na globalnym rynku LNG a potencjał eksportowy Stanów Zjednoczonych (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
W konsekwencji dynamicznego rozwoju rynku LNG gaz ziemny staje sięfilarem budowania globalnego bezpieczeństwa energetycznego. Nakładająsię na to również inne elementy, takie jak globalne wysiłki na rzecz ochronyśrodowiska naturalnego, konsekwencje katastrofy nuklearnej w Japonii,nadal niska konkurencyjność cenowa odnawialnych źródeł energii, kryzysgospodarczy wymuszający oszczędności wśród większości gospodarek na świecie,wreszcie, rozwój nowych technologii umożliwiających eksploatację gazuziemnego ze źródeł niekonwencjonalnych. Ten ostatni czynnik, mający sweźródło w Stanach Zjednoczonych, stworzył szansę na wejście USA do gronaglobalnych eksporterów gazu LNG.