Stanowisko niemieckie w sprawie przyjęcia Turcji do Unii Europejskiej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
Jedną z kluczowych dyskusji politycznych toczonych obecnie w RepubliceFederalnej Niemiec (RFN) jest ta o sytuacji muzułmańskich imigrantóww Niemczech, pochodzących w większości z Turcji. Łączy się ona z drugą,równie istotną, o celowości poszerzenia Unii Europejskiej o Turcję. Politykaniemieckawobec przystąpienia Turcji do UE znajduje się w trudnym punkcie.Przytłaczająca większość obecnej koalicji rządzącej w RFN jest przystąpieniuniechętna. Jedynie minister spraw zagranicznych Guido Westerwelle starał sięzajmować elastyczniejsze stanowisko, ale obecnie stracił polityczne znaczenie.Otwarte pozostaje pytanie, jakiej zmianie ulegnie ta polityka, jeżeli – co bardzoprawdopodobne – po wyborach 2012 dojdzie do zmiany koalicji rządzącej.W społeczeństwie dominują nastroje niechętne wobec Turcji, a widać to silniew obecnie opozycyjnej SPD. Wątpliwe jest zatem, czy socjaldemokracja forsowaćbędzie rozwiązanie odrzucane przez około 2/3 społeczeństwa i dzielące także jej członków.