Gaz łupkowy w Polsce – ryzyko środowiskowe czy perspektywa uniezależnienia od zagranicznych dostaw? (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
Celem niniejszego artykułu jest przedstawienie tematyki związanejz gazem łupkowym na terenie Polski – korzyściami i zagrożeniami płynącymiz wydobycia, jak i również głosami poparcia i sprzeciwu, które padają z ustpolityków lub działaczy społecznych w ramach dyskusji o eksploatacji. Metodazastosowana w artykule to studium przypadku. Taka forma analizy dajemożliwość ukazania różnych stanowisk (zarówno podmiotów krajowych jaki zagranicznych) związanych z wydobyciem „łupków”. Celem studium niniejszegoprzypadku jest nie tylko pokazanie koncepcji wartych wdrożenia, lecztakże potencjalnych błędów, których należy unikać. Case study gazu łupkowegopozwala na wyciągnięcie wniosków co do przyczyn i rezultatów procesuoraz ukazuje uwarunkowania, polityczne, gospodarcze, techniczne i społecznezwiązane z gazem łupkowym. Wynikiem pracy analizowanego tematu jeststworzenie krótkiego opisu przebiegu prac nad „łupkami” oraz odpowiedźna pytanie, czy warto je wydobywać. Wnioski, które zostały wyciągnięte pobadaniach dotyczących opisywanej tematyki, świadczą o tym, że gaz łupkowystwarza perspektywę uniezależnienia się od zagranicznych dostaw surowców energetycznych.