Przezwyciężenie problemu przywłaszczania w ramach społecznej gospodarki rynkowej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
Twórcy koncepcji społecznej gospodarki rynkowej dążyli do sformułowaniaschematu polityki gospodarczej, dzięki któremu możliwe byłoby osiągnięcieefektywnej realizacji materialnego zadania gospodarki bez naruszaniauznawanych przez społeczeństwo wartości, jakimi są wolność i sprawiedliwość.Ich zdaniem, osiągnięcie tego celu jest możliwe dzięki polityce tworzenia ładugospodarczego i pozostawieniu procesu gospodarczego podmiotom rynkowym.Jednak badania ekonomistów głównego nurtu wskazują na wiele ułomności,które nie pozwalają na jego w pełni efektywne funkcjonowanie. Jednąz tych ułomności jest problem przywłaszczenia, dokładniej – jego skutki. Chęćmaksymalizacji zysku przez przedsiębiorstwa, w sytuacji gdy ich inwestycjemogą zostać przywłaszczone przez inne firmy, skłania je do ich zaniechania.Skutkiem tego jest pogorszenie się efektywności gospodarowania oraz tworzenierent ekonomicznych w ugrupowaniach przedsiębiorców. Celem niniejszegoartykułu jest bliższa analiza problemu przywłaszczenia oraz możliwościjego przezwyciężenia w ramach społecznej gospodarki rynkowej za pomocąśrodków nienaruszających jej fundamentalnych zasad. Przezwyciężanie problemuprzywłaszczenia stwarza szanse na skuteczniejsze stosowanie środkówdyskrecjonalnych w sytuacji głębokiej depresji gospodarczej bez naruszania tych zasad.