Pierwszy pakiet pomocowy dla Grecji – założenia i efekty (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
Grecja jest jednym z kilku krajów strefy euro, które zostały poważniedotknięte kryzysem zadłużenia publicznego od 2009 roku. Bez pomocy finansowejze strony Unii Europejskiej i Międzynarodowego Funduszu WalutowegoGrecja nie byłaby w stanie wywiązywać się ze swych zobowiązań wobecwierzycieli. Warunkiem udzielenia tej pomocy było podjęcie przez Grecjęrealizacji makroekonomicznego programu dostosowawczego mającego nacelu ustabilizowanie finansów publicznych i odzyskanie przez ten kraj możliwościsamodzielnego pozyskiwania środków na rynkach finansowych. Praktykapokazała, że w wyniku wprowadzania w życie tego programu sytuacja Grecjinie tylko nie uległa poprawie, ale znacznie pogorszyła się. Okazałosię, że konieczna jest restrukturyzacja greckiego długu publicznego mogącaoznaczać znaczące straty dla inwestorów. Możliwe skutki takiej restrukturyzacjidla samej Grecji, a także dla strefy euro oraz pozostałych krajów UniiEuropejskiej, w tym Polski, trudne są do przewidzenia. Pierwszy programpomocy finansowej dla Grecji okazał się nieskuteczny w rozwiązywaniu problemuzadłużenia publicznego.