Kryzys FDP czy kryzys liberalizmu w Niemczech? (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
W artykule analizowane są przyczyny kryzysu liberalnej partii niemieckiejFreie Demokratische Partei (FDP). Partia ta odegrała liczącą się rolęw historii Niemieckiej Republiki Federalnej, a jej przedstawiciele pełnili najwyższefunkcje polityczne, by wspomnieć tylko Hansa-Dietricha Genschera.Od lat dziewięćdziesiątych FDP przeżywa kryzys, mimo sukcesu odniesionegow wyborach do Bundestagu w 2005 roku. Autor stawia pytanie o źródła tegokryzysu. Jako pierwsze wskazuje brak charyzmatycznych osobowości, takichjak przed laty Genscher czy Graf Otto von Lambsdorff. Drugie to ogólnykryzys partii w Niemczech, odczuwany szczególnie przez FDP, nie mającejliczącej się grupy trwale związanych z nią wyborców, a zarazem tej, która traciwyborców na rzecz innych partii. FDP podjęło błędną próbę przeprofilowaniasię eksponując postulat obniżenia podatków. W niekorzystnej sytuacji gospodarczejnie była w stanie przeforsować go w koalicji z chadecją i zaczęła byćpostrzegana jako partia neoliberalna. Wraz z narastającym kryzysem gospodarczym,rosnącą niepewnością społeczeństwa i szukaniem oparcia w państwieoraz jego świadczeniach, partia zaczęła być kojarzona z negatywnymitrendami we współczesnej ekonomii. W tak niekorzystnej konstelacji próbyocieplenia wizerunku partii, pokazania, że nie odwołuje się jedynie do chęcizysku, lecz do szeroko rozumianej wolności, nie przyniosły większego efektu.