Kryzys w strefie euro a Polska (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
Obecny kryzys strefy euro jest wynikiem niekonsekwentnej postawy członkówtej strefy wobec wymagań, jakie stwarza proces integracji gospodarczej.Jej pogłębianie w kierunku tworzenia efektywnie działającej unii walutoweji ekonomicznej jest immanentnie związane z potrzebą coraz większej konwergencjipolityki ekonomicznej uczestników działań integracyjnych, zwłaszczaw kontekście ich polityki fiskalnej i budżetowej. Brak woli politycznej, któraumożliwiałaby pełną realizację takiego projektu, w połączeniu z woluntarystycznąpolityką włączania do strefy euro tych państw, które nie spełniały,w momencie początkowym akcesji, ani też później, właściwych kryteriówi warunków oraz zaniechania w zakresie ich przestrzegania doprowadziły dogłębokiego kryzysu funkcjonowania strefy i w konsekwencji Unii Europejskiej.Proponowane metody sanacji sytuacji są z kolei wypadkową interesówdwóch „motorów” integracji w UE: Niemiec i Francji, i nie tworzą stosownychwarunków do pełnego rozwiązania istniejących problemów.Stosunek Polski do kryzysu strefy euro jest z kolei zdeterminowany stanemi perspektywami naszej gospodarki, jakością rodzimej klasy polityczneji sposobem zarządzania gospodarczego. Konfrontacja z problemami strefyeuro w kontekście akcesji jest stricte zdeterminowana zdolnością do przeprowadzeniastosownych reform celem stworzenia adekwatnych do wyzwańwarunków gospodarowania.