Czynnik kultury w ekonomii instytucjonalnej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2012)
Znaczenie czynnika kulturowego w kształtowaniu zjawisk gospodarczych.Podmiotowe traktowanie ludzi w procesach ekonomicznych. Kultura jakosposób mówienia o zbiorowych tożsamościach. Konieczność dokonywaniawyboru między kulturą a barbarzyństwem ekonomicznym. Odchodzenie odfunkcjonalizmu w naukowej refleksji nad gospodarką. Znaczenie współczesnychinstytucji dla rozwoju ekonomicznego. Porażka ekonomii głównegonurtu związana z ignorowaniem instytucji. Postulat szerszego uwzględnieniaczynnika kultury w ekonomii instytucjonalnej. Przydatność interpretacjipojęcia „kultury” A. Kłoskowskiej w badaniach ekonomicznych. Rosnąceznaczenie interdyscyplinarnego spojrzenia ekonomistów na globalizującą sięrzeczywistość społeczno-gospodarczą.