Bezpieczeństwo narodowe Rzeczypospolitej Polskiej: aspekty strategiczne (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
W artykule i przedstawiono podstawowe uwarunkowania i wnioski pierwszegow dziejach Polski Strategicznego Przeglądu Bezpieczeństwa Narodowego,którego treścią było poszukiwanie odpowiedzi na pytania dotyczące stanucałościowego bezpieczeństwa narodowego Polski, sformułowania prognozyzmian jego warunków w perspektywie 20 lat oraz wynikających z nich strategicznychkierunków kształtowania bezpieczeństwa Polski.Strategiczny Przegląd Bezpieczeństwa Narodowego był przedsięwzięciempionierskim. Zapoczątkował nową jakość w kształtowaniu polskiej kultury strategicznej,wywołał duże zainteresowanie w kraju i za granicą. Jego sukcesemjest uruchomienie szerokiej debaty o bezpieczeństwie. Sukces ten będzie pełny,jeżeli efektem końcowym przeglądu będą działania transformacyjne zmierzającedo stworzenia zintegrowanego systemu bezpieczeństwa narodowego.