Polityka zagraniczna współczesnej Polski w świetle uwarunkowań instytucjonalno-prawnych (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Celem artykułu jest analiza uwarunkowań prawnoinstytucjonalnychwspółczesnej polskiej polityki zagranicznej. Zawartość merytoryczna tekstuzostała podzielona na cztery części. Po wprowadzeniu otwierającym artykułautor w kolejnej części dokonuje analizy instytucji odpowiedzialnych za kreowaniei realizację polityki zagranicznej Polski. Część trzecia odnosi się doistoty polskiej polityki zagranicznej w warunkach koabitacji. Artykuł zamykapodsumowanie, w którym autor wskazuje, że istniejące w polskiej politycezagranicznej problemy są wynikiem zarówno nieprecyzyjnych przepisówKonstytucji RP z 1997 roku, jak i czynników osobowościowych i politycznychnajważniejszych osób w państwie.