Polskie fundusze emerytalne (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Artykuł przedstawia działalność polskich funduszy emerytalnych. Największeznaczenie mają otwarte fundusze emerytalne (OFE); są one jednymz najważniejszych czynników rozwoju gospodarczego w Polsce. Ich rola uwidaczniasię przede wszystkim na rynku kapitałowym. Przynależność do tychfunduszy ma charakter obligatoryjny. Rosnąca ich wielkość i dokonywaneprzez nie masowe operacje finansowe sprawiają, że od funduszy emerytalnychjuż obecnie zależy w znacznej mierze powodzenie prywatyzacji przedsiębiorstwpaństwowych, sytuacja na giełdzie i koszt emisji obligacji skarbowych.Dotychczas dużo mniejszą rolę odgrywają natomiast dobrowolne funduszeemerytalne; ich znaczenie będzie niewątpliwie rosło w przyszłości.