Elastyczność rynku pracy jako mechanizm dostosowawczy w gospodarce polskiej (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Wysoka stopa bezrobia jest problemem, na który napotyka nie tylkogospodarka Polski, lecz także większość krajów Unii Europejskiej. Z tegowzględu ważne wydaje się zagadnienie działania mechanizmów dostosowawczychrynku pracy oraz sposobów obniżania stopy bezrobocia, gdy temechanizmy zawodzą. W artykule poruszono kwestie działania mechanizmówdostosowawczych w warunkach elastycznych i nieelastycznych płac, a takżeprzeanalizowano – na bazie teorii oraz przykładów z współczesnych gospodarek– przyczyny zawodzenia mechanizmów dostosowawczych na rynku pracy.Następnie za pomocą danych z Eurostatu i prostej analizy regresji dokonanooceny sytuacji na rynku pracy w Polsce. W podsumowaniu zamieszczono konkluzjena temat kierunków radzenia sobie z problemem bezrobocia w Polsce,z położeniem głównego nacisku na czynniki strukturalne.