Protekcjonizm pozataryfowy – nowa odsłona (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Dokonana w artykule analiza protekcjonizmu pozataryfowego zarównow kontekście jego przyczyn, form, jak i wpływu na wymianę międzynarodowąprowadzi do wniosku, iż mamy do czynienia ze zjawiskiem immanentnie wpisanymw mechanizm globalnej gospodarki w kontekście jej strukturalnej postacii koniunkturalnych przejawów aktywności. W sposób dość paradoksalny to właśniete kraje, które osiągnęły wysoki poziom rozwoju gospodarczego, starają sięza pomocą NTM chronić swój status materialny. Protekcjonizm pozataryfowyobjawia swoją restrykcyjną postać szczególnie w okresach kryzysowych, uderzającprzy tym w słabsze ogniwa wymiany międzynarodowej – kraje mniej rozwinięte.Zmienna postać współczesnych środków protekcjonistycznych, określanych niejednokrotniejako „ruchomy cel”, utrudnia przy tym działania liberalizujące. Sąone coraz bardzo złożone w świetle przemian, jakie zachodzą we współczesnymświecie, pod wpływem dokonującego się, coraz bardziej dynamicznego, postępunaukowo technicznego. Stąd takie znaczenie w arsenale środków pozataryfowych,jakie zyskały w ostatnim okresie TBT/SPS i trudności z ograniczaniemich restrykcyjnego oddziaływania. Bezsprzecznie należy wzmóc wysiłki na rzeczbudzenia świadomości zagrożeń wynikających z egoistycznego stosowania NTMdla wymiany międzynarodowej i szukać efektywnych sposobów walki z restrykcjamipozataryfowymi. Można założyć, że wysiłki podejmowane na forum WTOi innych organizacji międzynarodowych, stawiających sobie za cel powyższepryncypia, osiągną jednak w dającej się przewidzieć przyszłości stosowną masękrytyczną do uruchomienia działań liberalizacyjnych w handlu światowym.