Historyczne typy mocarstw ekonomicznych. Kartagina – Wenecja – Anglia (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
Pojęcie mocarstwowości w nauce o stosunkach międzynarodowychwywodzi się z realistycznego paradygmatu opierającego się na koncepcji siły(power) jako fundamentu stosunków międzynarodowych. Analiza oparta jedyniena tym paradygmacie zdaje się zawężać rzeczywistą przestrzeń badawczą.Przedstawienie zagadnienia mocarstwowości państw ujętej w kategoriach ekonomicznychmoże stanowić ciekawą propozycję w analizie procesów zmiani tendencji rozwojowych w stosunkach międzynarodowych. Jako wielodyscyplinarnyinstrument badań pozwala na integralne ujmowanie problematykiprocesów ekonomicznych i politycznych. Artykuł podejmuje próbę analizyhistorycznego typu mocarstwowości ekonomicznej. Empirycznego, cennegomateriału badawczego dostarczyły historie Kartaginy, Wenecji oraz Anglii.Wyniki badań służyć mogą jako instrument do objaśniania współczesnychzjawisk i mechanizmów zachodzących w środowisku międzynarodowym.