Fundacja „Ucieczka, Wypędzenie, Pojednanie” jako odpowiedź niemieckiego rządu na politykę historyczną Związku Wypędzonych (Myśl Ekonomiczna i Polityczna, 2013)
instytucji kulturalnej w postaci Fundacji „Ucieczka, Wypędzenie, Pojednanie”.Artykuł podejmuje próbę odpowiedzi na pytanie o wpływ tej debaty nawspółczesne stosunki polsko-niemieckie. Zaprezentowana w pracy polemikanad tą kwestią kończy się na przełomie lat 2009/2010. Był to bowiem okres,w którym zapadały istotne decyzje związane z ostatecznym kształtem Fundacji,będącej odpowiedzią niemieckiego rządu na współczesną politykę historycznąZwiązku Wypędzonych. Uchwalona przez Bundestag ustawa, przewidującapowołanie nowej instytucji, była wyrazem szerokiego kompromisu międzydwiema największymi frakcjami parlamentarnymi Republiki Federalnej (CDU/CSU oraz SDP) i odzwierciedlała faktyczny układ sił w niemieckim Bundestagu.Za niewątpliwy sukces Związku Wypędzonych należy uznać to, że mimowieloletniego sprzeciwu, szczególnie ze strony polskich polityków, w RadzieFundacji przewidziano ostatecznie aż sześć miejsc dla członków BdV, w zamianza rezygnację przewodniczącej Związku Wypędzonych z zasiadania w tym gremium.Tym samym reprezentanci niemieckich wysiedlonych uzyskali możliwośćbezpośredniego wpływu na przyszłą koncepcję muzeum, choć w ograniczonymzakresie. W artykule za pomocą metody komparatystycznej dokonano analizystanowisk przedstawicieli poszczególnych niemieckich partii politycznych w tejkwestii. Ze względu na aktualność problemu głównym źródłem są publikacjeprasowe, a także niemieckojęzyczne materiały źródłowe, wśród których należywyróżnić szczególnie protokoły plenarne z posiedzeń Bundestagu i informacjeprasowe Związku Wypędzonych.